wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Wirtualny Poradnik

Sól - biała śmierć

05.02.2010

Bez soli trudno sobie wyobrazić gotowanie. Przecież sól podkreśla smak potraw. Ochoczo więc dosypujemy jej do wszystkiego, co przyrządzamy.

Zobacz też:

Sól świetnie pasuje do jajek, białego sera, do pomidorów. Zanim jednak dodamy jej do kolejnej potrawy, zastanówmy się, czy warto. Sól, używana w nadmiarze, jest niebezpieczna dla zdrowia.

Z początku potrawy niedosolone mogą wydawać się nam mdłe. Jednak po 48 godzinach organizm odzwyczaja się od soli i potrawy przyrządzane bez jej dodatku znów zaczynają smakować, a po kilku tygodniach już nie odczuwamy braku soli zupełnie.

Bardzo rzadko pamiętamy o tym, że potrawy ze znakomitym efektem można doprawiać ziołami, które nie tylko z powodzeniem zastępują sól, ale także wzbogacają wartość odżywczą potraw i poprawiają pracę układu trawiennego. Oprócz ziół świeżych, bazylii, rozmarynu, melisy, kolendry, doskonałe są również zioła suszone i przyprawy, takie jak kminek, imbir, jałowiec, ziele angielskie, czarnuszka, czy kardamon.

Ile należy spożywać soli dziennie? Dorosły człowiek nie powinien jeść więcej niż pięć gramów soli dziennie, co oznacza jedną łyżeczkę od herbaty. Sól spożywana w większych ilościach może prowadzić do wielu chorób.
Sól w niewielkich ilościach jest nam jednak potrzebna. Jest minerałem, składającym się z chloru i sodu. Zadaniem sodu jest regulowanie gospodarki wodnej oraz wpływa na równowagę kwasowo – zasadową organizmu. Sód bierze udział w kurczliwości mięśni, a także w przewodnictwie nerwowym oraz transporcie aminokwasów, cukrów.

1 2 3
Tagi: sólprzyprawaciśnieniezdrowie
REKOMENDACJA
2013-10-27 06:12:21
~taki_jeden

Kasper zamiast "piepszu" zacznij używac słownika ortograficznego...

2010-02-06 07:48:50
~kasper

Bardzo żadko uzywam sól. ale już jezeli to TYLKO sół morską, która sam miele! Sole "przemysłowe" maja zupełnie inny smak! Używam bardzo duzo ziół i piepszu! A do Adi ... nie piepsz głupot! Wyżej srasz niż dupe masz!

2010-02-06 04:09:41
~bill

A moze podacie co w nadmiarze jest zdrowe????

2010-02-06 03:42:09
~pedał

http://www.iurl.pl/?wjR5b ---> znana kobieta-polityk ugrupowania PO nago !!

2010-02-06 03:07:12
~lukassmall

Nie używajcie przypraw z glutaminianem sodu (wegety, magi, te co w nazwie mają że są do jakichś dań, zup chińskich, zup z torebki, itp. ) w środowisku tej substancji można złapać o wiele szybciej miażdżyce niż bez niej, polecam same zioła i czasami sól i samemu robić zupy a nie z torebek, :D nie są takie trudne tylko trzeba chcieć dużo firm odstępuje od tej substancji i pisze nawet na opakowaniach ale niektóre stosują zamienniki jednak one już nie są tak zabójcze ale i

2010-02-06 02:56:57
~lukassmall

Ja to prawie nie używam soli bo do niektórych potraw trzeba jednak dodać sól bo zioła nic nie dadzą ale też nie mogłem uświadomić sobie że bez soli nie można ale jak kiedyś nie posoliłem ogórków (bo brakło soli) to przyprawiłem je ziołami to ten smak mi się bardzo spodobał i przestałem solić teraz jak coś jemy i czuję że trochę przesolone to mówię ale dla innych to zwykły smak, za to mój starszy jak był mały nie mógł nic solić z przyczyn zdrowotnych a teraz to

2010-02-06 02:35:41
~Adi

Bzdurny artykuł napisany na podstawie danych sprzed 30 lat. Promocja soli morskiej i niskosodowej. Żenada.

2010-02-06 02:02:37
~aneczka

nie wyobrazam sobie zycia bez soli.... kazdy posilek doslam ok.lyzeczke.... i wcale nie odzwyczajam sie po 48 godzinach...

2010-02-06 02:00:06
~życzliwy

Soli zabrakło na szosy ?

2010-02-06 01:50:02
~tequila

...ja tam wolę sobie popieprzyć codziennie!!!

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.