wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Wirtualny Poradnik

Skazani na dożywocie?

10.03.2010

Termin ‘cukrzyca’ (łac. diabetes mellitus) pochodzi od łacińskich słów diabetes – oznaczającego nadmierną produkcję moczu, oraz mellitus – czyli miód.

Sama nazwa zaś pochodzi stąd, iż zauważono, że mocz osób chorych na cukrzycę ze względu na dużą zawartość cukru, jest słodki. W zamierzchłych czasach, lekarze dosłownie smakowali więc  moczu swoich pacjentów, by potwierdzić i postawić właściwą diagnozę! Obecnie mamy na szczęście inne metody pozwalające na rozpoznanie tej choroby.

Szacuje się, że około 5 proc populacji cierpi z powodu cukrzycy. Jest to choroba, która  nie znika. Chorym pozostaje się do końca życia. Cukrzyca polega na braku lub zbyt małej ilości insuliny we krwi, co skutkuje z kolei nadmierną ilością cukru w krwiobiegu.



Insulina to hormon produkowany przez trzustkę (dokładniej znajdujące się w niej wysepki Langerhansa) i jest niezwykle istotna dla życia ludzkiego. Insulina odgrywa znaczącą rolę przede wszystkim w metabolizmie węglowodanów (cukrowców, sacharydów). To dzięki temu hormonowi, cukier (glukoza) może przedostawać się z krwiobiegu do wszystkich komórek ciała i odżywiać je. 

W przypadku cukrzycy jednak, trzustka produkuje za mało (albo wcale) insuliny i dlatego cukier nie może przedostać się do komórek, by wytworzyć potrzebną energie życiową. W tej sytuacji cukier pozostaje w krwiobiegu i jego stężenie stopniowo narasta. Część cukru wydalana jest też wraz z moczem (stąd właśnie słodki smak).

Przeczytaj koniecznie:

Ociężały umysł. Zobacz, co robią z Tobą tłuszcze!

Kofeina - naturalny wspomagacz?

Polecamy: Masz ochotę na randkę? Wejdź na doserca.pl

1 2 3 4
REKOMENDACJA
2017-04-13 15:42:27
~Ola

Na stronie https://www.facebook.com/kampaniast opacukrzycowa/ znajdziecie dużo informacji o zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym, profilaktyce prozdrowotnej oraz o skutecznych metodach leczenia. Polecam!

2011-03-23 21:35:07
~Ditta, W-wa

CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ: Wg tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

2010-11-15 21:55:20
~Piotr, W-wa

Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu. Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

2010-03-26 05:16:27
~anda

Wszystkie choroby z bardzo ciezkimi powiklaniami czy tez te z mniejszymi no wlasnie co powoduje?Odpowiadam,to sa bakterie i wirusy czesto w koinfekcji, trudne do zidentyfikowania przez dostepne testy(malo wiarygodne testy)to one atakuja system odpornoscowy,nerwowy,stawy,mozg,nas ze komorki i system hormonalny tez,niszcza i zaklucaja..Jesli macie chorobe to szukajcie na you tube ,tam dowiecie sie wszystkiego od a do z.,

2010-03-11 12:50:48
~Veritas

Co ma palenie do cukrzycy - kompletna bzdura. Oczywiście szkodzi na płuca i serce ale nijak się ma do cukrzycy. Diabetolodzy odradzają palenie cukrzykom ale nie zabraniają. Alkohol natomiast bezpośrednio po spożyciu może spowodować obniżenie cukru /hipoglikemie/ i utratę przytomności. Następny dzień cukier skacze do 200 mg/dl i więcej. "Duży cukier" nie boli.

2010-03-11 12:39:20
~Veritas

Masa błędów i niedomówień. Ale się nie dziwię skoro lekarze pierwszego kontaktu w tym przypadku mniej wiedzą od swoich pacjentów, którzy maja rozpoznaną cukrzycę. Przy cukrzycy typu drugiego wcale nie musi być uszkodzona trzustka czy też małe wydzielanie /produkcja/ insuliny. W wielu przypadkach otyłość powoduje otłuszczenie komórek i i cukier z tego powodu nie "przedostanie się" a dodatkowa insulina czy leki "zmuszające" trzustkę do produkcji pogłębi

2010-03-11 11:15:22
~basia

choruję 20 lat na cukrzycę typu I i pierwsze słyszę a raczej tu czytam, że insulinę podaje się dożylnie ...... co za bzdura:/. Tak samo jak bzdurą jest to, iż tłuszcze odpowiadają za podniesienie poziomu cukru (śmiech na sali).80% artykułu poświęcone cukrzycy typu II, same ogólniki, nic sensownego. Autor powinien się dokształcić.

2010-03-11 10:47:05
~margo

Dlaczego usunięto moją opinię? Nie mogę wyrazić zdania że za dużo o cukrzycy za mało o innych chorobach? Mandaryna już we wszystkich stacjach TV opowiada na ten temat.

2010-03-11 10:13:31
~Mirek

Cukrzyca. Temat znany i nie znany w większości respondentów. Włos się kręci na głowie od tych postów ludzi nie posiadających podstawowej wiedzy na temat cukrzycy. Jestem cukrzykiem. Jak długo? No właśnie długo. Przeszedłem okres diety cukrzycowej, potem przeszedłem na chemię a tera z mam insulinę, chemię i dietę. Niestety w dalszym ciągu powiększam jednostki insuliny z roku na rok. Ale nie oto chodzi. Nie piszcie bzdur o tym ile kosztuje insulina. Insulina podawana jest pods

2010-03-11 10:07:49
~pawel

Społeczna świadomość o cukrzycy leży i kwiczy. Nikt nie ma pojęcia, że są dwa zupełnie odmienne jej rodzaje. Podstawowy stereotyp to taki, że cukrzycę dostaje się od jedzenia słodyczy. A w przypadku zasłabnięcia kogoś z cukrzycą trzeba mu podać insulinę, co oczywiście w praktyce jeszcze bardziej pogorszy jego stan aż do zapaści (wyjaśniam - trzeba podać słodki płyn a nie insulinę !!!). Wiem co mówię. Mam cukrzycę typu 1. Uprawiałem sport od zawsze. Zachorowałem ma

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.