wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Wirtualny Poradnik

Sól nie powoduje nadciśnienia ani chorób serca?

04.05.2011

Ograniczenie spożycia soli nie chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi. Wręcz odwrotnie: osoby na diecie małosolnej częściej umierają na zawały serca i udary mózgu - wykazały zaskakujące badania belgijskich naukowców.

Specjaliści od wielu lat przekonują, by zmniejszyć spożycie soli. W Polsce zaleca się, by jeść nie więcej niż 5 g chlorku sodu dziennie. Najnowsze zalecenia amerykańskie ze stycznia 2011 r. sugerują nawet, żeby jeszcze bardziej ograniczyć jej spożycie, bo im mniej soli, tym lepiej. Zaprzeczają temu najnowsze badania. "Nasze ustalenia nie popierają rekomendacji dążących do zmniejszenia spożycia soli w całej populacji" - twierdzi prof. Jan Staessen z uniwersytetu w Leuven w Belgii na łamach "The Journal of the American Medical Association".



Belgijski uczony powołuje się na dane jakie uzyskał z dwóch badań, którymi objęto 3 681 Europejczyków. Gdy je rozpoczęto, żadna z obserwowanych osób nie cierpiała na choroby sercowo-naczyniowe. Dwie trzecie z nich nie miało też nadciśnienia. Uczestników badań, które trwały 8 lat, podzielono na trzy grupy. W jednej byli ci, którzy spożywali jedynie 2,5 g soli dziennie, w drugiej natomiast znalazły się osoby, których dieta zawierała 3,9 g tego artykułu. Trzecią grupę stanowiły ludzie spożywający najwięcej, bo 6 g soli dziennie.

U wszystkich osób sprawdzano poziom spożycia soli za pośrednictwem analizy moczu na zawartość sodu. Takie badanie jest bardziej miarodajne, gdyż lepiej pozwala określić ile faktycznie spożywamy soli. Jej ilość w diecie zależy bowiem nie tylko od tego jak często solimy potrawy, ale również od jej zawartości w gotowych produktach.

Wyniki tych obserwacji zaprzeczają powszechnie przyjętym ustaleniom. Po ośmiu latach obserwacji u co czwartej osoby, która nie miała nadciśnienia, rozwinęło się ta choroba. Ale częściej wcale nie chorowali ci, którzy spożywali najwięcej soli. Wprawdzie stwierdzono u nich nieco większe niż na początku badań ciśnienie rozkurczowe, ale nadal było ono prawidłowe. Większe spożycie soli o każde 2,5 g skutkowało jedynie wzrostem ciśnienia krwi o 1,71 mmHg, co nie ma wpływu na stan zdrowia.

1 2
REKOMENDACJA
2012-07-01 20:58:34
~Paula, W-wa

BH.801. MOTTO: SÓL KAMIENNA, TO GWARANCJA ŻYCIA I ZDROWIA !! ***** SÓL: Do spożycia to wyłącznie: SÓL KAMIENNA (Kłodawska, Wielicka itp.) Zabijamy w organizmie bakterie, pleśnie i grzyby oraz poprawiamy przepływ między neuronami (mózg lepiej czuje stopę). Należy popatrzeć na zwierzęta: ONE WIEDZĄ !! P. S. Właśnie dlatego tak lubią lizać sól (lizawki solne). ♥♥♥♥♥ Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL

2011-05-27 11:10:39
~ja2605

proszę o wypełnienie tej ankiety http://moje-ankiety.pl/resp ond-11258.html z góry dziękuję:)

2011-05-26 20:07:57
~adolf

Co nam szkodzi innym nie ,a wiec uwazam ze kubki smakowe sa poto aby nas informowac o tym czego brakuje naszej maszynie .Jesli komus smakuja potrawy bardza slone to znaczy ze organizm potrzebuje tej soli .chyba nie mozna sie uzaleznic od soli tak sadze.

2011-05-09 16:44:31
~miśka

Ostatnio zaczęła boleć mnie głowa(takie jakby lasowanie z tyłu i na górze)więc zjadłam pół łyżeczki soli i przeszło. Kiedyś też tak mnie rozbolała głowa jadąc samochodem i zjadłam prawie całą wielką paczkę słonych chipsów i przeszło. Widać bez soli nie da się żyć a to co mówią pseudo naukowcy to jakieś bzdury.

2011-05-09 16:20:15
~miśka

Rok temu przeszłam na zdrowy tryb odżywiania, wyłącznie naturalne nie przetworzone warzywa , ryby, chude mięso, chude sery, masło zamiast margaryny, kasze, dużo wody mineralnej, zielona herbata zero soli i białego cukru. Efektem takiego odżywiania był spadek elektrolitów w organizmie zwłaszcza sodu, magnezu i potasu. Zaczęły się kołatania serca i bóle głowy . Kilka razy musiałam zgłosić się na SOR i dostawałam elektrolity w kroplówkach.

2011-05-08 15:27:39
~Zbyszek

Jedzenie ma być smaczne! Tylko takie jest zdrowe. Wg. Konfucjusza jest kilka zasad jedzenia i przygotowywania potraw, m.in. jedzenie musi wyglądać apetyczne - "Nie jadł gdy było źle pokrojone", jedzenie musi być właściwie przyprawione - " Używał imbiru ale nigdy w nadmiarze" i "Nie jadł gdy było źle przyprawione". No i ważna rzecz ; "Nie jadł nigdy u ulicznych sprzedawców" - nie jemy w fastfoodach. Wszystkiego z umiarem, wszystkiego po tro

2011-05-05 15:10:06
~Polak

Mnie najbardziej przeraża Ryża ZARAZA! Toczy ten rak nasza ojczyznę juz trzy lata!

2011-05-05 14:12:27
~jo

A wiecie ze sa 3 biale smierci sol narkotyki lekarz pierwszego kontaktu :)

2011-05-05 14:07:43
~rudzik51

Liczy się rozsadek!!!...Już kazano nam nie jeść masła-okazało się to niezdrowe na oczy...Jeść margarynę-okazało się niezdrowe..Nie jeść grzybów-okazało się,ze wpływają dobrze na procesy immunologiczne....Sól-szczególnie tzw,czarna sól-np.z Tybetu jest wręcz lecznicza...ROZSĄDEK...+Wsłuchani e się w potrzeby organizmu"TO JE ONO"!!!

2011-05-05 14:07:32
~Ger23sx222

Kolumbijska sól jest najlepsza, po tej z Wieliczki mam zgagę powodującą tasiemca:)hehe Teraz będzie o dilerach solnych haha:)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.