wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Wirtualny Poradnik

Rak jelita grubego

fot. Thinkstock
31.08.2011

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących, lecz dość późno wykrywanych nowotworów w Polsce. Spóźniona diagnoza często nie daje już szans na wyzdrowienie. W efekcie skuteczność leczenia jest niska, a liczba osób, które przeżywają dłużej niż pięć lat po operacji, niestety nie przekracza 25 procent.

Ten nowotwór złośliwy rozwija się w okrężnicy, wyrostku robaczkowym lub odbytnicy. Tworzy polipowaty twór lub rozrasta się wewnątrz jelita. Przez naczynia krwionośne i chłonne powoduje przerzuty do innych organów, głównie do wątroby, płuc, a także jajników, kości czy mózgu. Najwięcej przypadków odnotowuje się w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej, a najniższe w rozwijających się krajach Afryki i Azji. Rzadko występuje u osób poniżej 40. roku życia.

Kilka liczb
Opublikowane dane epidemiologiczne podają, że w 1996 roku zachorowało 5422 mężczyzn (2732 - okrężnica, 2690 - odbytnica) i 3761 kobiet (2033 - odbytnica, 1728 - okrężnica). Co roku liczby te wzrastają średnio około 3,5 proc. u panów i 2,5 proc. u pań. W 2008 r. zdiagnozowano już 14600 przypadków. Niestety, z powodu zbyt późnego wykrycia, a przez to słabej skuteczności lecenia, zmarło aż 10400 chorych. Co gorsze, dynamika wzrostu zachorowań na raka jelita grubego jest w Polsce najwyższa w Europie. Podobnie jest ze śmiertelnością z tego powodu.



Przyczyny występowania
W większości przypadków nowotwór powstaje w efekcie mutacji polipów – łagodnych gruczolaków, tworzących się na ścianie jelita w postaci niewielkich uwypukleń czy guzków. Przemiana w złośliwą formę trwa około 10 lat.

Istnieje także wrodzona predyspozycja do zachorowania na dany typ raka. Wynika to z dziedziczenia uszkodzeń genetycznych. Nie bez znaczenia jest także prowadzony tryb życia. Szkodzi nadmierne spożywanie alkoholu.

Kobiety, które paliły papierosy, mają o 40 procent zwiększone ryzyko śmierci z powodu raka jelita grubego, a mężczyźni o 30 proc. Brak ruchu negatywnie wpływa na cały organizm. Decydujące znaczenie ma również dieta. Powinna ona być bogata w błonnik (ma właściwości ochronne przed nowotworem), a uboga w mięso, zwłaszcza czerwone. Do menu warto wprowadzić pieczywo gruboziarniste, ciemny ryż oraz produkty zawierające wapń. Smażone dania lepiej zastąpić gotowanymi, duszonymi lub pieczonymi.

- Jako ciekawostkę podpowiem, że wegetarianie praktycznie na raka jelita nie chorują – mówi Iwona Nalepa konsultant medyczny Akademii Medycznej w Gdańsku. - Zła dieta, uboga w błonnik powoduje, że mięso, zwłaszcza czerwone, zalega w jelitach, gnije, a w efekcie narząd nie pracuje tak jak powinien, przez co rozwijają się choroby. Ale nawet w przypadku genetycznych tendencji do polipów, należy jeść dużo warzyw i owoców. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne.

1 2
PRZECZYTAJ KONIECZNIE
REKOMENDACJA
2013-04-02 09:57:59
~yt

ta strona postlinknews.com/45 7news.php zawiera wirusa

2013-02-23 16:04:03
~anee

Wyniki badania dr See dotyczące stosowania Transfer Factor Plus u osób z zaawansowaną chorobą nowotworową http://www.transferfactor.info.pl/ http://www.facebook.com/TransferFac torInfoPl

2011-09-24 17:04:09
~Asia

Uchrońmy się przed nowotworami, zapraszam do testu http://postlinknews.com/45 7news.php

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.