wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Wirtualny Poradnik

Cukrzyca ciążowa

fot. Thinkstock
12.01.2012

Cukrzyca coraz częściej występuje u kobiet w ciąży. Wczesne wykrycie pozwala uniknąć powikłań. Dla przyszłej matki jest to sygnał do zmiany stylu życia i przestrzegania diety. Mimo iż cukrzyca najczęściej ustępuje po porodzie, to może powrócić w przyszłości.

Wiele kobiet w ciąży nie zdaje sobie nawet sprawy, że ma zły poziom cukry we krwi. Może to prowadzić do niewłaściwego rozwoju płodu. Dlatego tak ważne jest wczesne wykrycie nieprawidłowości, zadbanie o zdrowy styl życia i odpowiednią dietę. Daje to dużą szansę na urodzenie zdrowego dziecka, a choroba zwykle ustępuje po porodzie. Wykrywa się ją poprzez badanie krwi. Leczona nie zagraża ani matce ani dziecku.



- W zasadzie nie ma dokładnych danych, ile osób w Polsce zapadło na te schorzenie – mówi prof. dr hab. Ewa Wender-Ożegowska, z Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. - Jest to ogólny trend światowy, że wraz ze wzrostem epidemii otyłości i cukrzycy typu 2, rośnie również zachorowalność i rozpoznawalność cukrzycy ciążowej, która w zależności od populacji występuje u 6-15 proc. pacjentek. W Polsce szacuje się, że dotyczy ona 6-8 proc. ciężarnych.

Przyczyny
Cukrzyca ciążowa jest najczęściej skutkiem zmian hormonalnych, zachodzących w tym okresie. Ciąża zwiększa odporność tkanek na działanie insuliny. Po porodzie najczęściej wszystko wraca do normy. W grupie ryzyka są: otyłe kobiety, mające więcej niż 25 lat oraz takie, które miały cukrzycę przy poprzedniej ciąży lub urodziły dziecko ważące powyżej 4 kg oraz gdy w rodzinie występowały wcześniej lub występują obecnie przypadki cukrzycy.

Badanie
Lekarz zleca sprawdzenie poziomu glukozy we krwi, które robi się na czczo. Jeśli wynik będzie prawidłowy, to kolejny pomiar wykonuje się w drugim trymestrze ciąży. Zwykle co miesiąc kobieta robi ogólne badanie moczu, które także może wykazać obecność cukru. W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem.

1 2
REKOMENDACJA
2012-01-14 13:59:43
~optimal 2

Albo tekst : "Należy także unikać bardzo tłustych produktów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, tj.: margaryny". Nie wiem tylko z jakich zwierząt się robi margarynę. Z królików? Hehe. Przemyślcie wszystko zanim coś napiszecie. Bo potem wychodzą takie bzdury. A odnośnie tłuszczów. Tłuszcze zwierzęce są zdrowsze od roślinnych. A dlaczego? Środowisko medyczne o tym wie, ale nie chce ujawniać prawdy o tym. Za tym wszystkim stoją pieniądze i to duże pieniądze.

2012-01-14 13:52:27
~optimal

Ten artykuł aż kipi od błędów. Np.: " Dieta dla cukrzyków powinna zawierać jedynie węglowodany złożone. Należy unikać białego pieczywa, białych makaronów, ryżu". Z tego co mi wiadomo to ryż i białe pieczywo składa się ze skrobi który jest węglowodanem najbardziej złożonym. Skoro ta dieta dla cukrzyków ma zawierać 'jedynie' złożone węglowodany, to co tu robią owoce, które mają z reguły dużo cukrów prostych.

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.