wyszukanie zaawansowane

Wirtualny Poradnik

Czekoladoterapia dla zdrowia i urody

Thinkstock
12.04.2012

Czekolada jest jednym z tych smakołyków, których ciężko nam sobie odmówić. Tym bardziej, że możemy korzystać z jej właściwości nie tylko dla polepszenia samopoczucia, ale także dla poprawy urody.

Czekolada znana była już za czasów Azteków, kiedy zwano ją xoco-latl, czyli „gorzką wodą”. Teraz jest to chyba najpopularniejszy wyrób cukierniczy, sporządza się go z miazgi i masła kakaowego oraz innych dodatków. Najczęściej dostępny jest w postaci tabliczek oraz napojów. Jak wiadomo, czekolada charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną – spożycie 100 gramów tej słodkości może dostarczyć nam nawet do 500 kcal. Do wyboru mamy sporo rodzajów - czekoladę gorzką, mleczną, białą oraz deserową, a także te będące mieszankami różnych składników (orzechowa, bakaliowa, likierowa).



Czekolada, a właściwie kakaowiec nie bez powodu zwany jest po łacinie „Theobroma cacao”, co oznacza „pokarm boży”.  Jej historia jest bardzo długa i sięga już czasów starożytnych, kiedy to tajemniczy lud Olmeków, zamieszkujący obecne tereny Ameryki Środkowej, odkrył, że z ziaren kakaowca można sporządzać przepyszny napój. Przez kolejne wieki czekolada wykorzystywana była nie tylko do obrzędów religijnych, ale także stanowiła przysmak władców oraz swoisty afrodyzjak. Często zastępowała środki płatnicze. Po upadku ludu Olmeków, tradycję wytwarzania czekolady przejęli Majowie, od których recepturę zdobył Krzysztof Kolumb. Jak wskazują źródła historyczne, 5 sierpnia 1502 r. dostarczył ziarna kakaowca na dwór hiszpański, co rozpoczęło rewolucję, której efekty możemy „smakować” do dzisiaj.

Zapewne niewielu z was zdawało sobie sprawę, że czekolada ma silne działanie psychoaktywne. Zawiera pobudzającą kofeinę (do 10 mg w tabliczce), fenyloetyloaminę (pochodną amfetaminy) zwaną hormonem miłości oraz teobrominę. Ta ostatnia wpływa na nasz organizm w różny sposób. Badania z 2005 roku prowadzone w Imperal College w Londynie wykazały, że substancja ta ma silne działanie przeciwkaszlowe, jest pomocna w leczeniu astmy oskrzelowej, a także pobudza czynność serca. Warto pamiętać, że ten składnik jest bardzo szkodliwy dla niektórych zwierząt, zwłaszcza dla psów i kotów. Czekolada ponadto jest bogata w wiele witamin (A, B1, B2, B3, E, PP) oraz mikroelementów (głównie żelazo, magnez i cynk), a także w błonnik, białko, flawonoidy (antyoksydanty) i węglowodany.

1 2
REKOMENDACJA
2018-04-11 20:08:35
~Wanda

Dieta nawet wzbogacona o gorzką czekoladę nie pomogła mi wyjść z niedoboru magnezu. Zaczęłam stosować Magne b6, ale po miesiącu nie widać żadnej poprawy :(

2015-01-03 21:05:03
~Julita

bez czekolady nie wyobrażam sobie życia :) uwielbiam też w kosmetykach, zapach zawsze poprawia mi humor. dla fanek czekolady polecam płyn do kąpieli choco-orange. miks idealny ;)

2013-04-12 12:44:45
~Marianna Olszak

Dla zdrowia i przyjemności powinno się zjadać tylko gorzką czekoladę (powyżej 70% kakao). Gorzka czekolada zawiera prozdrowotne polifenole. Główne polifenole występujące w kakao są identyczne z obecnymi w zielonej herbacie (katechiny). A proantocyjanidyny zawarte w ziarnach kakao stanowią od 12 do 48% ich masy. Im bardziej gorzka czekolada tym więcej w niej prozdrowotnych związków. O polifenolach piszę na stronie: http://cywilizacjaazdrowie.blogspot .com

2012-05-29 17:07:37
~Iga S.

Piękna cera, zdrowie, doskonałe samopoczucie i brak cellulitu oraz wysoka samoocena i szczupła sylwetka to efekty programu odchudzającego DIETEK.PL Spróbuj i przekonaj się jakie to łatwe!

2012-05-02 21:54:46
~uzależniona

a najlepsza terapia jest doustna, głównie szwajcarska läderach Merkure, a im ciemniejsza, tym lepsza:)

2012-04-14 23:15:58
~aniaa

Ja dostałam w prezencie od mojego faceta takie zabieg w velavesie. wiedział, że nawet milion czekoladek nie pomoże, więc postawił na więcej. Musze przyznać, że fajna sprawa! peeling, okład z czekolady. Odpręża. Chętnie powtórzę, ale już bez dodatkowych stresów na głowie.

2012-04-14 21:01:05
~pepe

Przed Aztekami znali ją Olmekowie.

2012-04-14 20:45:36
~okonek

takie dzialanie ma nie tyle czekolada a kakao - jesli juz jesc to gorzka czarna - cala reszta to zwykle przeslodzone nic nie warte tluszcze (dobrze jak to jeszcze jest maslo kakaowe) zabarwione odrobina kakao. moja rada - zanim zaczniecie sie opychac slodyczami poczytac co jest w skladzie takiego "przysmaku"

2012-04-14 19:52:17
~jurek

czy to prawda że migrenowcy nie powinni jeść czekolady gdyż czekolada powoduje ataki ?

2012-04-14 19:46:38
~beta

Tak, to prawda co pisza w artykule ,gdyz zjadalam czekolade dziennie, lecz moj organizm potrzebowal, bo sama mialam na te czekolade ochote,czyli tzw. samaregulacja organizmu. Zjadalam ja przez prawie 5lat , az sie zaspokoilam ja ,ale nastapila nadwaga, ponad 6kg., .... ale nie bylo to problemu, gdyz po trzech miesiacach waga unormowala sie . Polecam zjadac czekolade, gdy w stu procentach jest wartosciowa.

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.