wyszukanie zaawansowane

Wirtualny Poradnik

Dietą w raka. Czy to możliwe?

123RF
09.10.2012

Każda kolejna rewelacja, mówiąca o antynowotworowych właściwościach jakiegoś produktu, działa na ludzi jak magnes. Złudzeniem jest jednak myślenie, że jedząc codziennie jednego grejpfruta czy pijąc zieloną herbatę uniknie się raka. Faktem natomiast jest, że przestrzegając ogólnych zaleceń dietetycznych, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania. 

Zdrowe odżywianie, uprawianie aktywności fizycznej, ograniczenie alkoholu i rezygnacja z palenia papierosów – wprowadzenie w życie i konsekwentne przestrzeganie tych zasad daje duże prawdopodobieństwo, że na część schorzeń, szczególnie tych cywilizacyjnych, nas nie dotknie. Według raportu Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem nawet 80 proc. przypadków zachorowań na nowotwory może być związane ze stylem życia. Liczne badania potwierdzają także, że stosowanie zdrowej diety może wydłużyć życie o 5, a nawet 20 lat.

Mnóstwo pytań, niewiele odpowiedzi
Występowanie nowotworów jest kwestią wielu złożonych procesów, które zachodzą w organizmie człowieka. Te procesy tylko po części są one zależne od tego, co jemy. Trzeba wziąć bowiem pod uwagę, że nie wszystkie nowotwory należą do dietozależnych. Takimi są te, które bezpośrednio dotyczą przewodu pokarmowego, począwszy od jamy ustnej, gardła, przełyku, przez żołądek, wątrobę po jelito grube, ale także rak piersi, nowotwór gruczołu krokowego czy płuc. Dla odmiany nowotwory mózgu czy skóry niewiele mają wspólnego z naszą dietą.



Dodatkowo, trudno złożyć deklarację, że jedząc produkty uznane za zdrowe – warzywa, owoce, ryby czy pokarmy bogate w błonnik, uniknie się nowotworu, nawet tego dietozależnego. I odwrotnie: tak samo jak trudno ze 100-procentową pewnością stwierdzić, że jedząc produkty zdecydowanie niezdrowe, na pewno na raka zachorujemy.

Musimy jednak pamiętać, że złe odżywianie osłabia układ odpornościowy, a to w znaczący już sposób wpływa na występowanie wszelkich chorób, w tym nowotworów. Gdy nie działa on poprawnie, z trudem rozpoznaje komórki nowotworowe, którym łatwiej wtedy wyrwać się spod nadzoru. Dostarczając organizmowi dużej ilości tłuszczów nasyconych, cukrów prostych, żywności wysokoprzetworzonej, działa się przeciw sobie.

Wrogowie raka
Za jedno z bardziej wiarygodnych badań (ze względu na wielkość próby i czas prowadzenia) uznać można trwające 10 lat badanie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), przeprowadzone w wielu krajach Europy Zachodniej na grupie 500 tys. ludzi. Jego wyniki przedstawiają się w następujący sposób. Po pierwsze – błonnik. Zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego, głównie jelita grubego (przyspiesza pasaż jelitowy i usuwanie toksyn).

Po drugie – warzywa i owoce. Wykazują one podobnie oczyszczający wpływ na układ pokarmowy, ale tylko na górną jego część. Substancje aktywne w nich zawarte, m.in. antyoksydanty działają do momentu znalezienia się w żołądku. W przypadku raka piersi czy prostaty nie wykryto zależności związanych ze spożywaniem warzyw czy owoców.

Po trzecie - ryby, a dokładnie kwasy omega-3. Ograniczają one ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, ale i, najprawdopodobniej, nowotworów  płuc, piersi i prostaty. Najlepszym źródłem kwasów omega są tuńczyki, makrele, sardynki, łosoś i rybi tłuszcz – tran, który podnosi odporność, a tym samym stanowi skuteczną barierę przed komórkami rakowymi.

Po czwarte - mleko i jego przetwory. Badanie EPIC wykazało, że działają one prewencyjne, głównie w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Nie wiadomo jednak, czy związane jest to z występującym w nich wapniem czy kwasem CLA.

1 2
REKOMENDACJA
2018-01-05 10:58:43
~Marta

Mojej babci pomogła operacja i chemioterapia, ale kosztowało ją to utratę kilkunastu kilogramów. Teraz nie ma apetytu ale powoli udaje się odbudować utracone kilogramy i siły. Kombinujemy z posiłkami - teraz gotuje jej zupy krem i dodaje do nich Nutramil dzięki czemu mają zdecydowanie więcej kalorii i wartości odżywczych

2013-09-02 21:08:26
~mechanik

Stałe niedotlenienie organizmu oraz nieprawidłowa dieta prowadzą do zakwaszenia organizmu - spadek pH poniżej 7,35-7,45 (prawidłowo) co prowadzi do zabużenia gospodarki wapniowej w organiźmie, organizm za WSZELKĄ cenę próbuje odzyskać neutralne pH absorbując z organizmu wapń i inne pierwiastki w sposób rabunkowy co prowadzi do większości znanych nam chorób. Odpowiednia dieta dostarcza organizmowi witamin i minerałów i to ONE są jak sterowniki w Twoim kompie.

2013-09-02 20:59:57
~mechanik

Profesor Otto Warburg (nobel 1931r.) już na początku XX. wieku twierdził, że osłabiony układ immunologiczny i zaburzona przemiana materii prowadzą do powstawania komórek nowotworowych w organizmie człowieka. Udowodnił, że rozwój raka jest procesem anaerobowym. Twierdził, że: komórki nowotworowe odżywiają się glukozą, a nie tlenem, jak komórki zdrowe. Spożycie cukru przeto podnosi poziom glukozy i dostarcza paliwa selektywnie zużywanego przez komórki nowotworowe.

2013-04-14 11:11:05
~Traganek

Aż dziw bierze, że nie wspomniano o oleju lnianym . Zamiast tego napisano o rybach i tranie jako produktach dostarczających cennych kwasów omega 3.

2013-01-22 12:33:08
~na luzie

Do WSZYSTKICH , którzy chcą być zdrowi i żyć o minimum 15 lat dłużej od średniej krajowej . PIJCIE wodę z aktywatora ATARA GOLDEN Żadnej chemii , prądu elektrycznego i innych trucizn . Urządzenie z czystej miedzi Cu zapewnia wodę strukturalną idealną do ŻYCIA LUDZIEGO - ciąża kobiety ma wodę strukturalną gdzie powstaje nowe życie .Szukaj w necie - Aktywator wody atara golden . Profilaktyka - pij i kąp się codziennie w wodzie z aktywatora Atara Golden a ZAPOMNISZ o cho

2012-11-10 10:30:04
~probioemy@wp.pl

uważam że rak powstaje z nadmiernego zatoksynienia naszego organizmu z chemicznego jedzenia i ze złego trawienia i żywi się toksynami

2012-10-22 17:07:34
~Długa

Mleko i jego przetwory napewno NIE są zdrowe! Ale kasza jaglana,gryczana,ryż naturalny,kielki TAK!

2012-10-16 02:12:37
~blover

Błonnik podstawa - owsianka, racuchy owsiane, len złocisty. Masę syfu pomaga wydalić z organizmu. I przy okazji cholesterol reguluje - a choroby krążenia, zawały, to niemniejszy problem jak nowotwory.

2012-10-11 13:41:07
~123

a gdzie jest ta zdrowa żywność, rosnąca na polach przy drogach, mleko od krów wypasanych przy drogach, chleb z solą nie trującą, proszkiem jajkopodobnym, chleb z karmelem z farbki malarskiej

2012-10-11 13:10:42
~annetta

Ta dieta jest dla zdrowych ludzi jezeli ma sie problemy z zoladkiem to polowe tych produktow nie mozna spozywac np: owoce = kwasota-zgaga cebula czosnek = wzdecia kapusta = wzdecia groszek fasola = wzdecia ja z ta dieta daleko bym nie zaszla

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.