wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Wirtualny Poradnik

Co cukier robi z twoim organizmem?

123RF
22.05.2014

W produktach spożywczych „chowa się” najczęściej sacharoza, czyli cukier pochodzący z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. W jednym kubku beztłuszczowego jogurtu może się znajdować 5 łyżeczek sacharozy. Duża jej ilość znajduje się także w produktach takich jak: serki do smarowania pieczywa, płatki śniadaniowe, herbaty granulowane (również te przeznaczone dla niemowląt), kakao rozpuszczalne, ketchup, gotowe zupy, pieczywo, chrzan tarty, musztarda, przekąski typu chipsy. Również to, że coś ma z pozoru wytrawny lub pikantny smak, nie znaczy, że nie zawiera cukru.

 

Czym go zastąpić?

 

Najskuteczniej jest pozbyć się niezdrowego cukru z diety, poprzez stosowanie zdrowych i równie, a często nawet bardziej, słodkich zamienników. Do herbaty albo wypieków można dodać np. syrop z agawy. Ma on przyjemny, karmelowy smak. Zawiera nieco więcej kalorii niż zwykły cukier, ale jest od niego sporo słodszy.

 

Gdy stosujemy go do pieczenia, należy zmniejszyć proporcje podane w przepisie – na jedną szklankę cukru przypada ¾ szklanki syropu z agawy. Dobrze jest także obniżyć temperaturę piekarnika o 25 stopni C, by ciasto się nie przypaliło.

 

Innym zdrowym zamiennikiem jest sproszkowany wyciąg z południowoamerykańskiej rośliny - stewii. Jest ona zupełnie bezkaloryczna. Mimo że jest aż o 200-300 razy słodsza od cukru, nie powoduje raptownego skoku poziomu glukozy.

 

Jeśli używamy tego ekstraktu do pieczenia, zamiast każdej szklanki cukru w przepisie należy użyć zaledwie 7 łyżeczek sproszkowanej stewii.

Równie zdrowym zamiennikiem dla białego cukru jest miód. Dostarcza on dużej ilości antyoksydantów oraz jest przyjazny dla serca. W wypiekach zamiast szklanki cukru wystarczy dodać połowę szklanki miodu. Podobnie jak w przypadku syropu z agawy, dobrze jest obniżyć temperaturę pieczenia.

 

Cukier zastąpić można również syropem klonowym. Jest mniej kaloryczny niż miód oraz jest przyjazny dla serca i zapobiega nowotworom. Niestety w Polsce jest rzadko stosowany, gdyż w sklepach bardzo trudno znaleźć prawdziwy sok z tego drzewa. Wykorzystując go przy wypiekach, każdą szklankę cukru zastąpić należy ¾ szklanki syropu klonowego. W tym przypadku także warto obniżyć temperaturę pieczenia.

 

W jakich produktach jest najwięcej cukru? Zobacz film:

 

 

 

1 2
REKOMENDACJA
2016-02-19 20:23:18
~Par

Jest prosta i niepodważalna odpowiedź, na pytanie co cukier robi z Twoim mózgiem i organizmem: utrzymuje przy życiu. Pozbawieni energii którą w krew głównie w postaci cukrów dostarcza tkankom umieramy. To co jest szkodliwe, to nadmiar cukru. Tyle że nie cukier jest tu ważny ale nadmiar! Każdy nadmiar jest szkodliwy nawet wody.

2015-04-09 10:40:17
~felek

Ja osobiście polecam ksylitol, ale zdecydowanie fiński ;) regularnie kupuje na ymt24.pl :)

2014-06-22 11:02:29
~ Zofia

do mimki ] Od dwóch lat mam aktywator wody Aqua Lyros od Atara Golden , daje naturalną źródlaną wodę do życia i rguluje nadmiar wolnych rodników. Problemy z prostatą męża znikają , miał wielki stres aby nie zachorować na raka , cukier i cholesterol też spada .Poprawiona drożność żył wpłynęła na stabilizację ciśnienia krwi , bóle serca po przebytych dwóch zawałach ustąpiły . Obraz krwi też się poprawia , myślę , że to ważne dla chorych na raka. Radość z życ

2014-06-02 21:12:40
~mimki

Hej.Wiecie że wysiłek fizyczny sprzyja produkcji wolnych rodników które są bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu.Im więcej trenujemy tym więcej sie ich w nas namnaża a to prowadzi do patologicznych zachowań naszych komurek w tymn do uposledzonej replikacji DNA.Bardzo ważna jest suplementacja antyoksydantów.Mój kolega który bardzo duż otrenuje bo gra w piłkę nożną w 1 lidze i do tego sporo siłowni dostał od swojego lekarza klubowego środek który zawiera taksyfolinę kt

2014-05-27 08:23:24
~Jan

"Miód do pieczenia zamiast cukru bo zawiera antyoxydanty" ! Czy piszacy te słowa nie wie , że wszystkie antyoxydanty w wysokich temperaturach "szlag" trafia ? Ciekawe jaka firmę "reprezentuje" ten niedouczony pismak " Syropu z Agawy, aspartamu czy Sulfacetamu ?

2014-05-27 00:37:44
~juhy

dziennikarz ma racje. tez tak myslalem, jak gosc ponizej, ze liczy sie tylko cukier ktory sam sypie lyzeczka do herbaty. ale jak si epoliczy te lyzeczki, ktore sa w chlebie, miesie, ciastkach, wodzie slodzonej i inych napojach typu sok owocowy, to nagle okazuje sie, ze tych lyzeczek jest 30 dziennie. wystarczy poczytac etykiety na produktach. masakra.

2014-05-27 00:15:59
~fgvd

człowiek zjada rocznie 200 szklanek cukru??? Czyli 3/4 szklanki dziennie? chyba, żeś się pismaku z ch na głowy pozamieniał.

2014-05-26 20:18:23
~ala

Gadu - gadu .jeśli wiecie że truje to zakazać i nie produkować i truć ludzi

2014-05-26 18:26:49
~Zosia

A gdzie ksylitol, świetny aczkolwiek drogi zamiennik cukru?

2014-05-26 16:25:08
~julka

Dlaczego tak bardzo uwielbiamy słodycze? Nasz mózg bardzo dobrze pamięta słodki smak i się go domaga. Gdybyśmy nie znali już od dzieciństwa słodkiego smaku, bo właśnie wtedy zaczynano nam słodzić to nie potrzebowaliśmy go. Powróćmy do natury < klubdiety.pl/o-klubie > organizm czerpie cukry ze zdrowych produktów.

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.