wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Metody naturalne

Sery pleśniowe - czy są zdrowe?

Thinkstock
07.08.2012

Sery pleśniowe przez niektórych traktowane są jako wykwintny przysmak, który najlepiej smakuje z winem i kojarzony jest z Francją. Niektórzy w ogóle nie tolerują serów pleśniowych  - z powodu mdłego smaku i odurzającej woni.

W kulinarnych przepisach coraz częściej uwzględniany jest ser pleśniowy jako dodatek do sałatek, pizzy, kanapek i makaronów, a w sklepach spożywczych dostępnych jest wiele rodzajów pleśniowych serów od popularnego camemberta czy brie przez sery bardziej wykwintnem, takie jak amablu z niebieską pleśnią. W samej Francji produkowanych jest kilkaset gatunków serów pleśniowych, zarówno z mleka krowiego jak i koziego.                                                                                            
Zdrowy przysmak                           
Serom pleśniowym nie można odmówić tego, że są znakomitym źródłem wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. We Francji te wykwintne sery są podawane już dzieciom w pierwszym roku życia. Sery te są również  bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach). Wszystkie sery są również bogate w potas i sód - najważniejsze elektrolity naszego organizmu, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego.                                                                        


Uwaga nadwaga     
                                  
Sery pleśniowe, a także inne tłuste sery, są znakomitym źródłem energii. W 100 g najbardziej popularnego w Polsce camemberta znajduje się ponad 350 kcal, a prawie 1/3 masy sera stanowią tłuszcze. Niestety, w dużej mierze są to nasycone kwasy tłuszczowe (prawie 20 g na 100 g sera), które są przyczyną miażdżycy naczyń krwionośnych.

Sery nie zawierają w ogóle błonnika dlatego mogą one sprzyjać występowaniu zaparć. Tak więc częste spożywanie serów pleśniowych w dużych ilościach grozi nadwagą oraz chorobami serca i naczyń krwionośnych, włącznie z groźnym zawałem serca i udarem mózgu. Na sklepowych półkach dostępne są produkty light o obniżonej zawartości tłuszczu, nie są one tak smaczne, ale mogą stanowić alternatywę dla osób będących na diecie.                                                                        

W walce z nadciśnieniem                               
Sery pleśniowe zawierają spore ilości sodu (różne gatunki serów zawierają różne ilości sodu), który prowadzi do zatrzymania nadmiaru wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu obrzęków i może powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi.

- U osób zdrowych, z unormowanym ciśnieniem tętniczym, wzrost ten nie odbija się negatywnie na zdrowiu. Uważać muszą za to osoby leczące się z powodu nadciśnienia. Najlepiej, aby unikały one spożywania słonych potraw, w tym także serów pleśniowych. - mówi Anna Szumera, lekarz medycyny. Szczególnie uważać powinny osoby przyjmujące leki przeciwdepresyjne. Substancje te w połączeniu z pleśniowym serem mogą powodować nagłe, niebezpieczne dla zdrowia skoki ciśnienia.    

1 2
REKOMENDACJA
2012-09-10 04:13:16
~mila

Bardzo mi się to podoba Shiny box, chciała bym uzbierać ale coś mi nie idzie :/ Jeżeli ktoś chciał by pomóc zapraszam http://shinybox.pl/?ref= 2c613f4

2012-08-30 21:50:28
~rerer

Nowość!!!!!!!!!!Bóg gania Rommneya wichurą Izaakiem bo Rommney to Antychryst (99%) "orędzia zapowiadające ostrzeżenie" czytajcie !!!!!!!!!

2012-08-26 22:35:36
~darspan

cytat: -"Niestety, w dużej mierze są to nasycone kwasy tłuszczowe, które są przyczyną miażdżycy naczyń krwionośnych" . Tłuszcze nasycone nie zaszkodzą, jeżeli spożywa się niewiele węglowodanów, czyli sprawców choroby wieńcowej, ale to dotrze do dietetyków po pewnym jeszcze czasie; podobnie było z jajkami (trucizna dla serca) i masłem. Człowiek jest mięsożerny i podobnie jak zwierzęta - ginie, gdy zostanie pozbawiony tłuszczów nasyconych. Stąd tylu chorych

2012-08-10 10:30:45
~czytelnik

Sery pleśniowe w diecie nie są polecane, ponieważ są zbyt tłuste, mają również dużo soli. Podczas migreny http://vivalavita.pl/artykul/cierpi sznamigrenyuwazajna-109.html trzeba również uważać na to czy jemy sery pleśniowe. Wielu z nas one smakują, są dobrym dodatkiem do sałatek, ale nie można ich jeść nadmiernie tylko od czasu do czasu :)

2012-08-10 06:28:49
~xcv

Wpiszcie w google "cba oszukać ruletkę" ! I co wy na to ??

2012-08-10 04:16:33
~Dorota44

Wystarczy popatrzec uwaznie jak szybko "plesnieja" Francuzi i jak im sie szybko w mlodym juz wieku robia "worki winne" pod oczami i bedziecie wiedziec czy "te sery i to wino" pite w nadmiarze jest tak zdrowe. Po to mamy nos, aby ostrzegal przed zatruta zywnoscia, a jak nie nos to oczy...Stara BB powinna stac sie "reklama" francuskich specjalow:)...pozdrawiam. Ja nie oklamuje ani swojego nosa...a oczy mam szeroko otwarte, chociazby jedno:)

2012-08-10 02:04:29
~sdf

Wpiszcie w google "cba oszukać ruletkę" ! I co wy na to ??

2012-08-09 23:07:21
~Hanka

Przeterminowane sporo to straszenie listeriozą. Obecnie wszystkie sery pleśniowe sprzedawane w UE muszą być zrobione z mleka pasteryzowanego, więc nie ma zagrożenia.

2012-08-09 22:03:54
~sdf

Wpiszcie w google "cba oszukać ruletkę" ! I co wy na to ??

2012-08-09 20:41:39
~df

Wpiszcie w google "cba oszukać ruletkę" ! I co wy na to ??

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.